IP-osoite (Internet Protocol address) on numerojono, joka on tarkoitettu tietokoneille, laitteille ja verkkojen osille tunnistamista varten internetissä tai muussa tietokoneverkossa. IP-osoitteet ovat välttämättömiä tietoliikenteen reitittämiseksi ja laitteiden tunnistamiseksi verkossa.

IP-osoitteet mahdollistavat laitteiden ja palvelimien yhteyden muodostamisen toisiinsa internetissä. Ne toimivat kuin postiosoitteet, jotka ohjaavat tiedon oikeaan kohteeseen verkossa. IP-osoitteiden käyttö on keskeinen osa internetin toimintaa.

On olemassa kahdenlaisia IP-osoitteita:

  1. IPv4 (Internet Protocol version 4): Tämä on vanhempi IP-osoitestandardi ja se koostuu neljästä desimaaliluvusta, jotka on erotettu pisteillä (esim. 192.168.1.1). IPv4-osoitteita on rajoitettu määrä, mikä on johtanut IP-osoitteiden loppumiseen, kun uusia laitteita ja verkkoyhteyksiä on lisätty.
  2. IPv6 (Internet Protocol version 6): Tämä on uudempi IP-osoitestandardi, joka käyttää pidempiä osoitteita, joissa on heksadesimaaleja (esim. 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334). IPv6 tarjoaa huomattavasti suuremman määrän mahdollisia osoitteita verrattuna IPv4:ään. Se onkin suunniteltu vastaamaan nopeasti kasvavaan laitteiden ja verkkojen määrään.

Koska ihmisten on vaikea muistaa pitkiä numerosarjoja, numeraaliset IP-osoitteet voidaan muuttaa helpommin luettavaan tekstimuotoon. Tämä muunnos tapahtuu niin kutsutun DNS-nimipalvelimen avulla.

Kts. myös Domain Name System (DNS)

Avainsanat:

ISE 2023