Julkaisujärjestelmä (engl. Content Management System, CMS) on ohjelmisto tai järjestelmä, joka mahdollistaa verkkosivuston tai digitaalisen sisällön helpon hallinnan, päivittämisen ja julkaisemisen ilman syvällistä ohjelmointitaitoa. CMS-järjestelmät ovat suosittuja erityisesti verkkosivustojen, blogien ja muiden verkkopohjaisten sisältöjen luomisessa ja ylläpidossa.

Julkaisujärjestelmä mahdollistaa sisällön, kuten tekstien, kuvien, videoiden ja muiden tiedostojen helpon luomisen, muokkaamisen ja julkaisemisen verkkosivustolle. Monet järjestelmät tarjoavat valmiita ulkoasupohjia tai teemoja, jotka helpottavat verkkosivuston ulkoasun muokkaamista. Sivuston ulkoasua voi siis räätälöidä ilman syvällistä koodaustaitoa.

Useimmissa CMS-järjestelmissä on käyttäjähallinta, joka mahdollistaa eri käyttäjien ja roolien määrittämisen. Tämä tarkoittaa, että eri henkilöille voi antaa erilaisia käyttöoikeuksia ja vastuita sisällön hallinnassa. Lisäksi monet CMS-järjestelmät ovat laajennettavissa erilaisten lisäosien, laajennusten ja plug-inien avulla. Tämä mahdollistaa verkkosivuston räätälöinnin ja laajentamisen moniin eri tarpeisiin.

Suosittuja julkaisujärjestelmiä ovat muun muassa WordPress, Joomla, Drupal ja Magento. Näitä järjestelmiä käytetään eri tarkoituksiin, ja valinta riippuu usein siitä, millaista verkkosivustoa tai digitaalista sisältöä ollaan luomassa.

Avainsanat:

ISE 2023