Vanha sananlasku kuuluu, että ”Suutari pysyköön lestissään.”

Markkinoinnin ulkoistaminen tarkoittaa sitä, että jokin tuotteita tai palveluita tarjoava yritys ulkoistaa yrityksensä myyntiä ja markkinointia ulkopuolisen yrityksen vastuulle.

Yllä mainittuun sananlaskuun viitaten markkinoinnin ulkoistaminen on usein hyvinkin järkevä ratkaisu. Tämä yksinkertaisesti siksi, että yrityksillä on usein resurssit täynnä omia töitään eikä aikaa markkinoinnin hoitamiselle juuri jää. Asialla on merkitystä myös ammattitaidon kannalta, sillä suurin osa yrityksistä ei ole erikoistunut markkinoinnin suunnitteluun ja toteutukseen, vaikka se on periaatteessa onnistuneen liiketoiminnan perusedellytys.

Suurin este markkinoinnin ulkoistamiselle on usein käytettävissä olevat varat, jolloin etenkin pienemmät yritykset joutuvat pärjäämään oman markkinointiosaamisensa varassa. Onneksi digitaalisen markkinoinnin kustannukset ovat perinteistä markkinointia huomattavasti enemmän sovellettavissa, jolloin myös pienempiä markkinointiprosesseja voidaan ulkoistaa helpommin.

Koska markkinoinnin ulkoistamisen pyrkimyksenä on kuitenkin rakentaa toimivaa markkinointia ja tätä kautta lisätä mainospalvelua tilaavan yrityksen myyntiä, on se oikein onnistuessaan tilanne, josta kaikki osapuolet hyötyvät tasavertaisesti. Mitä paremmin markkinointi onnistuu, sitä enemmän yrityksellä on varaa kasvaa ja tätä kautta skaalata myös markkinoinnin suuruutta.

Kts. myös digitoimisto, mainostoimisto

Avainsanat:

ISE 2023