IoT on lyhenne sanoista Internet of Things. Se suomennetaan tyypillisesti muotoon esineiden internet, joskus myös teollinen internet. IoT tarkoittaa järjestelmää, jossa internetiin liitetyt laitteet lähettävät verkkoon tietoa mahdollistaen laitteiden ohjauksen ja valvonnan etänä.

IoT:ssä käytetään erilaisia ohjelmistoja, sensoreita ja muuta teknologiaa, jotka mahdollistavat laitteiden kommunikaation langattoman tai kiinteän verkon välityksellä. IoT-laitteet keräävät valtavia määriä dataa fyysisestä ympäristöstä, jota yritykset voivat hyödyntää liiketoimintaan liittyvien päätösten tukena. Laitteista kerättävän datan tarkoitus onkin helpottaa ja tehostaa liiketoimintaa sekä parantaa toiminnan luotettavuutta ja turvallisuutta.

Esimerkkejä IoT-teknologiaa hyödyntävistä laitteista ovat mm. etäohjattu valaistus ja lämmitys, aktiivisuusrannekkeet, älykkäät kodinkoneet sekä internetin kautta tietoa välittävät valvontakamerat ja palovaroittimet. Sairaaloissa IoT:tä käytetään esimerkiksi monitoroimaan potilaiden elintoimintoja sekä lähettämään hälytyksiä henkilökunnalle.

Avainsanat:

ISE 2023