Lähdekoodi tarkoittaa tietokoneohjelman, sovelluksen tai muun ohjelmistojärjestelmän alkuperäistä kirjoitettua koodia, joka on ihmisen luettavissa ja ymmärrettävissä. Lähdekoodi on ohjelmointikielellä kirjoitettua tekstiä, joka sisältää ohjeet ja komentosarjat, joita tietokoneen täytyy suorittaa ohjelman toiminnan varmistamiseksi.

Ohjelmiston lähdekoodi eroaa käännetystä tai tulkitusta koodista, joka on yleensä konekoodia tai tavallista tekstiä, jota tietokone ymmärtää ja suorittaa. Ohjelmoijat kirjoittavat lähdekoodin ja käyttävät sitä ohjelman luomiseen ja ylläpitoon. Lähdekoodi on yleensä tallennettu tiedostoihin, joita voi muokata ja kehittää ohjelmiston päivityksissä ja mahdollisten virheiden korjauksissa.

Lähdekoodi on avainasemassa avoimen lähdekoodin ohjelmistoissa, koska se on julkisesti saatavilla ja kuka tahansa voi tarkastella, muokata ja jakaa sitä eteenpäin. Suljetun lähdekoodin ohjelmistoissa lähdekoodi voi olla rajoitetusti saatavilla tai jopa salattu, ja ohjelmoijat voivat käyttää vain valmiita ohjelmistoja ilman mahdollisuutta muokata niitä.

Avainsanat:

ISE 2023