Palvelimeton tietojenkäsittely (engl. serverless computing) on pilvipalvelumalli, joka mahdollistaa sovellusten suorittamisen ilman tarvetta hallita perinteisiä palvelimia tai virtuaalikoneita. Tämä lähestymistapa tekee sovellusten kehittämisestä ja ylläpidosta helpompaa ja skaalautuvampaa, koska kehittäjien ei tarvitse huolehtia infrastruktuurista ja he voivat keskittyä enemmän sovelluslogiikan kehittämiseen.

Tärkeimmät piirteet palvelimettomassa tietojenkäsittelyssä ovat:

  • Automaattinen skaalautuvuus: Palvelimet ja resurssit allokoituvat automaattiset tarpeen mukaan. Kehittäjän ei tarvitse huolehtia palvelinten mitoituksesta.
  • Käytön perusteella hinnoittelu: Palvelimettomassa mallissa kehittäjä maksaa vain siitä laskentatehosta, jota käytetään.
  • Ei palvelinten hallintaa: Kehittäjän ei tarvitse huolehtia palvelimien ylläpidosta, päivityksistä ja vianmäärityksistä.
  • Nopeat käynnistykset: Palvelinlooginen koodi käynnistyy nopeasti reagoimaan tapahtumiin, joten sovellukset voivat toimia lähes välittömästi.

Suosittuja palvelimettoman tietojenkäsittelyn alustoja ovat esimerkiksi AWS Lambda, Azure Functions ja Google Cloud Functions.

Avainsanat:

ISE 2023