TLS (Transport Layer Security) on tietoturvaprotokolla, jota käytetään tietoliikenteen suojaamiseen internetissä ja muissa verkoissa. Se on suunniteltu varmistamaan, että tieto siirtyy verkon yli turvallisesti ja että se säilyy luottamuksellisena ja eheänä.

TLS:ää käytetään yleisesti suojaamaan verkkosivujen, sähköpostipalvelimien, chat-viestien ja muiden verkkopohjaisten palveluiden tietoliikennettä. Se perustuu julkisen avaimen infrastruktuuriin (Public Key Infrastructure, PKI) ja käyttää salausta tietojen suojaamiseen. Kun kaksi osapuolta, kuten selain ja verkkopalvelin, luovat yhteyden TLS:n avulla, ne neuvottelevat salaustason ja käyttävät julkisia ja yksityisiä avaimia tietojen suojaamiseksi.

TLS suojaa tietoliikennettä monin tavoin. Näitä ovat esimerkiksi salaus, joka estää kolmansien osapuolien pääsyn tietoihin, sekä varmenteet, jotka auttavat todentamaan verkkosivustojen ja palvelinten aitouden. TLS auttaa estämään tietojen väärinkäyttöä ja varmistamaan, että käyttäjät voivat luottaa verkkopalveluihin.

Kts. myös SSL

Avainsanat:

ISE 2023