Virtuaalitodellisuus (Virtual Reality, VR) on teknologia, joka luo käyttäjilleen immersiivisen ja interaktiivisen digitaalisen ympäristön, joka jäljittelee todellista maailmaa tai luo täysin kuvitteellisen ympäristön. VR-teknologia käyttää yleensä erityisiä laitteita, jotta käyttäjä voi upota tähän digitaaliseen ympäristöön ja tuntea olevansa siinä läsnä.

VR:llä on monia käyttötarkoituksia, mm. viihde (pelit ja elokuvat), koulutus, simulaatiot, terveydenhuolto, arkkitehtuuri ja suunnittelu sekä monenlainen teollisuuskäyttö.

VR:n tärkeimmät ominaisuudet ja komponentit ovat seuraavat:

  • VR-laitteet: Käyttäjät käyttävät yleensä VR-laseja, jotka näyttävät virtuaalisen ympäristön. Joskus käytössä on myös erilliset VR-kuulokkeet. Näiden laitteiden avulla käyttäjät voivat nähdä ja kokea digitaalisen maailman kokonaisuudessaan.
  • Liiketunnistus ja ohjaus: Useimmissa VR-laitteissa on liiketunnistusteknologia, joka seuraa käyttäjän liikkeitä ja sallii heidän vuorovaikuttaa virtuaalisen ympäristön kanssa. Joissakin järjestelmissä on myös ohjaimia, jotka mahdollistavat entistä monipuolisemman vuorovaikutuksen.
  • 3D-grafiikka ja ääni: VR-ympäristöt ovat yleensä realistisia ja tarjoavat 3D-grafiikkaa sekä spatiaalista ääntä, joka luo vaikutelman syvyydestä ja etäisyydestä.
  • Immersio ja läsnäolo: Tavoitteena on saada käyttäjä tuntemaan olevansa osa virtuaalista ympäristöä. Tämä saavutetaan immersiivisellä kokemuksella, joka pyrkii estämään käyttäjää tiedostamasta olevansa edelleen fyysisessä ympäristössään.

Kts. myös lisätty todellisuus (AR)

Avainsanat:

ISE 2023