X (entinen Twitter) on sosiaalisen median alusta, joka mahdollistaa käyttäjilleen lyhyiden viestien eli twiittien julkaisemisen ja jakamisen verkossa. Yksi twiitti voi olla enintään 280 merkkiä pitkä ja se voi sisältää tekstiä, linkkejä, kuvia, videoita ja muita mediaelementtejä.

X:n käyttäjät voivat seurata muita käyttäjiä ja lukea heidän twiittejään. He voivat myös tykätä ja uudelleenjulkaista muiden twiittejä sekä vastata niihin.

X perustettiin alkujaan nimellä Twitter vuonna 2006. Sen perustivat Jack Dorsey, Biz Stone, Evan Williams ja Noah Glass. Alusta nousi nopeasti suosioon sen helppokäyttöisyyden ja reaaliaikaisuuden ansiosta.

Syksyllä 2022 kanadalaisyhdysvaltalainen yrittäjä Elon Musk osti Twitterin. Keväällä 2023 Twitter yhdistettiin osaksi X Corporation -yhtiötä. Saman vuoden kesällä sille lanseerattiin uusi nimi: X.

Elon Musk on kertonut aiemmin myös suunnitelmista, jonka perusteella X olisi tulevaisuudessa kaiken kattava megasovellus. Julkista keskustelua on käyty myös paljon siitä, että tekoäly tulisi ottamaan yhä suurempaa roolia myös viestipalvelu X:n toiminnassa. Joka tapauksessa viestipalvelu on ja tulee luultavasti myös olemaan yksi suurimmista sosiaalisen median alustoista pitkälle tulevaisuuteen.

Maailmalla Twitterin suosio on todella suurta, mutta sen suosio kasvaa myös Suomessa jatkuvalla tahdilla. Tämän vuoksi sen tarjoamat mainostamisen muodot ovat aikaisempaa paremmin hyödynnettävissä myös suomalaisten yritysten keskuudessa.

Kts. myös sosiaalinen media

Avainsanat:

ISE 2023