VPN eli Virtual Private Network on virtuaalinen yksityisverkko, joka luo salatun ja turvatun yhteyden internetin yli. VPN:t on suunniteltu suojaamaan käyttäjien yksityisyyttä ja turvallisuutta sekä mahdollistamaan anonyymin selailun ja tietojen siirron verkossa.

VPN toimii luomalla salatun yhteyden käyttäjän laitteen ja VPN-palvelimen välille. Tämän jälkeen kaikki liikenne kulkee tämän salatun yhteyden läpi, mikä estää kolmansia osapuolia näkemästä tai seuraamasta käyttäjän verkkotoimintaa. Tämä lisää yksityisyyden suojaa ja turvallisuutta.

VPN:n käyttötapoja ovat esimerkiksi:

  • Yksityisyyden suojaaminen: VPN voi piilottaa IP-osoitteen ja estää verkkosivustoja seuraamasta käyttäjän selaustoimintaa.
  • Turvallinen yhteys julkisiin verkkoihin: VPN tarjoaa turvallisen tavan käyttää julkisia Wi-Fi-verkkoja, mikä estää tietojen kalastelua ja tietojen kaappaamista.
  • Pääsy maantieteellisesti rajoitettuihin sisältöihin: VPN voi auttaa kiertämään maantieteellisiä rajoituksia. Näin voidaan käyttää verkkosisältöä, joka on rajoitettu tietylle alueelle, esimerkiksi Yhdysvaltoihin.
  • Yrityskäyttö: Monet yritykset käyttävät VPN:ää luodakseen turvallisia etäyhteyksiä työntekijöille ja suojaamaan liiketoiminnan tietoja.

Avainsanat:

ISE 2023