Creative Commons (CC) on voittoa tavoittelematon organisaatio ja lisenssijärjestelmä. Se tarjoaa luovan sisällön tekijöille mahdollisuuden jakaa teoksiaan laajemmin kuin perinteiset tekijänoikeudet sallisivat.

Creative Commons -lisenssien avulla tekijät voivat määrittää, miten heidän teoksiaan voi käyttää, jakaa ja muokata, säilyttäen samalla osan oikeuksistaan. Tämä antaa tekijöille enemmän joustavuutta ja mahdollistaa avoimen ja vapaan kulttuurin edistämisen. Tekijät voivat valita sopivan lisenssin riippuen omista tavoitteistaan ja toiveistaan sisällön käytön suhteen.

Creative Commons -lisenssejä on erilaisia ja ne mahdollistavat sisällön jakamisen ja käytön eri tavoin. Tässä lyhyt yleiskuva yleisimmistä CC-lisensseistä:

  • CC BY (Creative Commons Attribution): Tämä lisenssi mahdollistaa teoksen jakamisen, muokkaamisen ja kaikenlaisen käytön, kunhan alkuperäinen tekijä mainitaan asianmukaisesti.
  • CC BY-SA (Creative Commons Attribution-ShareAlike): Tämä lisenssi sallii samanlaisen käytön kuin CC BY, mutta vaatii myös, että muokatut versiot ja johdannaiset teokset jaetaan samalla lisenssillä.
  • CC BY-NC (Creative Commons Attribution-NonCommercial): Tällä lisenssillä teoksen jakaminen ja muokkaaminen on sallittu, mutta kaupallinen käyttö ei ole sallittua.
  • CC BY-NC-SA (Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike): Kuten CC BY-NC, mutta myös muokattujen teosten on oltava samalla lisenssillä.
  • CC BY-ND (Creative Commons Attribution-NonDerivatives): Tällä lisenssillä teoksen jakaminen on sallittua, mutta muokkaaminen ja johdannaisten teosten luominen ei ole sallittua.
  • CC BY-NC-ND (Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives): Tämä on kaikkein rajoittavin lisenssi, joka sallii vain teoksen jakamisen ei-kaupallisissa tarkoituksissa alkuperäisessä muodossaan.
  • CC0 (Creative Commons Zero): Tämä lisenssi tarkoittaa, että tekijä luopuu kaikista tekijänoikeuksista ja lähioikeuksista teoksen suhteen. Toisin sanoen tämä lisenssi mahdollistaa teoksen täysin vapaan käytön ilman rajoituksia.

Kts. myös public domain

Avainsanat:

ISE 2023