Pilvipalvelu tarkoittaa tietotekniikan palveluja, jotka tarjotaan internetin kautta etäyhteyden avulla. Näissä palveluissa tietokoneet, tietoverkot, tallennustilat ja ohjelmistot eivät ole fyysisesti käyttäjän omassa laitteistossa tai paikallisessa tietokeskuksessa, vaan sijaitsevan etäällä, yleensä suurissa tietokeskuksissa.

Pilvipalvelut tarjoavat useita etuja, kuten skaalautuvuus, käytön helppous, joustavuus ja resurssien tehokas hyödyntäminen.

Tyypillisiä pilvipalveluja ovat:

  • Pilvitallennuspalvelut: Kuten Dropbox, Google Drive ja OneDrive, jotka tarjoavat tallennustilaa tiedostoille ja mahdollistavat niiden synkronoinnin eri laitteiden välillä.
  • Pilvipalvelimet: Virtuaaliset palvelimet, joita yritykset voivat vuokrata tarpeen mukaan.
  • SaaS (Software as a Service): Ohjelmistot, jotka toimivat pilvessä ja joihin käyttäjät pääsevät selaimen kautta ilman tarvetta asentaa niitä omiin laitteisiin. Esimerkkejä ovat Gmail, Microsoft 365 ja SalesForce.
  • PaaS (Platform as a Service): Kehitysalusta, joka tarjoaa kehittäjille työkalut ja ympäristön sovellusten rakentamiseen ja testaamiseen ilman, että heidän tarvitsee huolehtia infrastruktuurista.
  • IaaS (Infrastructure as a Service): Tarjoaa infrastruktuurin, kuten laskentatehoa, tallennustilaa ja verkkoinfrastruktuuria, jota yritykset voivat vuokrata tarpeen mukaan.

Kts. myös IaaS, PaaS, SaaS

Avainsanat:

ISE 2023