Function as a Service (FaaS) on pilvipalvelumalli ja on osa laajempaa serverless computing -konseptia. Se tarjoaa mahdollisuuden suorittaa pieniä koodifunktioita tai ohjelmia ilman, että käyttäjän tarvitsee hallita fyysistä tai virtuaalista infrastruktuuria. FaaS tarjoaa abstraktin tason, joka mahdollistaa sovelluskehittäjien keskittymisen yksittäisten toimintojen (funktioiden) kirjoittamiseen ja suorittamiseen ilman huolta siitä, missä ja miten ne suoritetaan.

FaaS-palveluiden suosittuja tarjoajia ovat muun muassa AWS Lambda (Amazon Web Services), Azure Functions (Microsoft Azure) ja Google Cloud Functions (Google Cloud). Näiden palveluiden avulla kehittäjät voivat ladata koodin ja määrittää milloin ja miten se suoritetaan. Tämän jälkeen palvelu huolehtii suorittamisesta automaattisesti.

Suoritusaikaan perustuva hinnoittelu on yleisin piirre FaaS-palveluissa. Tämä tarkoittaa, että käyttäjät maksavat vain siitä ajasta, jonka heidän koodinsa suorittaminen vie.

FaaS tarjoaa useita etuja, kuten skaalautuvuus, kustannustehokkuus ja helppokäyttöisyys. Tämä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon monille sovelluskehittäjille, erityisesti mikropalveluarkkitehtuuria käyttäville organisaatioille.

Kts. myös pilvipalvelu, IaaS, iPaaS, PaaS, SaaS, SECaaS, XaaS

Avainsanat:

ISE 2023